Устав

УСТАВ НА  СДРУЖЕНИЕ „ДРУЖЕСТВО НА РУСИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

    

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1 Сдружението е юридическо лице, отделно от членовете си, учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Устава и Решението на учредителното събрание.

II. НАИМЕНОВАНИЕ, СЕДАЛИЩЕ И СРОК НА ДЕЙСТВИЕ

Чл. 2 (1) Пълното наименование на Сдружението е „Дружество на русистите в България“ (на руски език – Общество русистов Болгарии, на английски език –  Bulgarian Association for Russian Studies).

(2) Сдружение „Дружество на русистите в България“, наричано по-нататък  „Сдружението“, има собствен печат, съдържащ наименованието му на български, руски и английски език.

(3) Седалището и адресът на управление на сдружението са: гр.София, район „Оборище“, бул. „Евлоги Георгиев“ № 169.

(4) Сдружението не е ограничено със срок на действие.

III. СТАТУТ

Чл. 3 (1)  Сдружение „Дружество на русистите в България“, наричано за краткост в този Устав „Сдружението“, е юридическо лице с нестопанска цел по смисъла на ЗЮЛНЦ и осъществява своята дейност в обществена полза.

(2) Сдружението е самостоятелно юридическо лице, отделно от неговите членове и отговаря за задълженията си със своето имущество.

Чл. 4 (1) Сдружението е независимо от политически партии и организации, от органи на държавната власт и се ръководи единствено от волята на своите членове, Конституцията, законите на Република България, своя Устав и Правилник за дейност в обществена полза.

(2) Основни негови принципи са:

  • доброволност на членството;
  • автономност и самоуправление:
  • изборност и мандатност на ръководните органи;
  • равнопоставеност на членовете;
  • демократичност при функционирането и контрол на членовете върху дейността му;
  • солидарност в действията за защита на общите интереси.

IV.  ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ

Чл. 5. Основните цели на Сдружението са:

  • развитие и утвърждаване на общочовешките духовни ценности и гражданското общество;
  • популяризиране в България на руския език като един от официалните международни езици и руската история и култура като елемент на световната цивилизация;
  • осъществяване на професионални контакти между българските русисти и защита на техните интереси;
  • осъществяване на професионални контакти между българските и чуждестранните русисти.

Чл. 6.  Средствата, с които Сдружението постига своите цели са:

  • съдействие за изучаване и популяризиране на руския език и  литература, а също история, култура, наука и общество;
  • съдействие за повишаване на професионалната квалификация на преподавателите и специалистите по руски език, литература, история и култура;
  • съдействие за повишаване равнището на научните изследвания в областта на русистиката;
  • популяризиране на научните постижения в областта на русистика;
  • участие в дейността на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) в качеството му на колективен член, както и в други национални и международни организации в областта на хуманитаристиката.

Чл. 7. Предметът на дейност на Сдружението е:

  • организиране на симпозиуми, конференции, семинари, олимпиади, конкурси, творчески срещи, чествания и др., свързани с руския език, руската литература и култура;
  • даване на становища и препоръки при разработване на учебни планове и програми, учебници и учебни помагала за изучаването на руски език и руска литература;
  • оказване на съдействие на правителствени и неправителствени организации и лица;
  • учредяване и присъждане на награди за високи научни и педагогически постижения на български и чуждестранни русисти;
  • осъществяване на издателска, проектна и консултантска дейност;
  • извършване на всички други дейности, допустими от закона, свързани с постигане на целите на Сдружението.

V. ЧЛЕНСТВО

Членски права и задължения

Чл. 8. (1) Членството в Сдружението е доброволно. Членове могат да бъдат физически и юридически лица.

(2) Член на Сдружението може да бъде всяко юридическо лице, което споделя целите на сдружението и средствата за тяхното постигане, изпълнява неговия устав и плаща редовно членския си внос.

(3) Член на Сдружението може да бъде всяко пълнолетно лице, което споделя целите на сдружението и средствата за тяхното постигане, изпълнява неговия устав и плаща редовно членския си внос.

(4) Сдружението може да има индивидуални, колективни и асоциирани членове.

Чл. 9. Всеки член на Сдружението има право:

1. да участва в дейността на Сдружението и в работата на Общото събрание;

2. да бъде избиран в неговите органи на управление;

3. да осъществява контрол върху работата на Сдружението и органите на управление;

4. да бъде информиран за дейността на Сдружението;

5. да се ползва от имуществото на Сдружението и от резултатите от дейността му.

Чл. 10. Всеки член на Сдружението е длъжен:

1. да внася членския си внос;

2. да спазва Устава на Сдружението и да работи за постигане на неговите цели;

3. да работи за увеличаване на имуществото на Сдружението и издигане на неговия обществен авторитет.

Чл. 11. Членските права и задължения са непрехвърлими и не преминават върху други лица в случай на смърт или прекратяване на членството.

Чл. 12. (1) Сдружението стимулира своите членове, като присъжда с решение на УС следните награди:

  • награда “Найден Геров” за високи постижения в областта на русистиката;
  • почетен знак на Сдружението за активно участие в неговата работа;
  • грамота на Сдружението;
  • почетна грамота за удостояване на чуждестранни русисти.

(2) Сдружението предлага свои членове за награди, връчвани от други организации: медала „А.С. Пушкин”, „Златната муза” и др. Решението за предложения за удостояване с тези награди се взема от УС.

(3) Правилата за връчването на наградите се приемат от ОС на Сдружението по предложение на УС.

Придобиване на членство

Чл. 13. Членовете на Сдружението се приемат от Общото събрание. Кандидатите отправят писмена молба до Управителния съвет или до Председателя на местната структура, в която декларират, че са запознати и приемат разпоредбите на настоящия устав. Управителният съвет разглежда молбата задължително в едномесечен срок и внася кандидатурата в Общото събрание. Приемането на членовете става с явно гласуване и обикновено мнозинство.

Прекратяване на членство

Чл. 14. (1) Членството се прекратява:

1. с едностранно волеизявление до Сдружението;

2. със смъртта или поставянето под пълно запрещение;

3. с изключване;

4. с прекратяването на юридическото лице – член на Сдружението;

5. при отпадане.

(2) При прекратяване на членството, имуществените отношения между бившия член или правоприемниците му и Сдружението се уреждат след приемане на годишния финансов отчет от Общото събрание. В случай на непогасени задължения на бившия член към Сдружението се извършва прихващане от вземанията му от сдружението. Определяне на размера на вземането се извършва по реда на настоящия устав.

(3) Решението за изключване се взема от Общото събрание на Сдружението при наличието на виновно поведение, което прави по-нататъшното членство несъвместимо. Решението за изключване може да се обжалва пред Общото събрание на сдружението.

(4) Отпадането на членство е налице, когато има системно невнасяне на членски внос и неучастие в дейността на сдружението. Отпадането се констатира от Управителния съвет по документи и с надлежно предложение за решение, с което се прекратява членството.

VI. ИМУЩЕСТВО

Имущество

Чл. 15. Имуществото на Сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, имуществени вноски от членовете, вземания и други права в зависимост от действащите нормативни актове.

Източници на средства на Сдружението

Чл. 16. (1) Всички членове на Сдружението са длъжни да правят имуществени вноски под формата на членски внос. Размерът на членския внос се определя от ОС на Сдружението за конкретен период от време. Членският внос се заплаща годишно. Срокът за внасянето на членския внос за текущата година е до края на месец март.

(2) По решение на Общото събрание членовете на Сдружението могат да правят целеви вноски за постигане на определена цел, определена с устава или с решение на Общото събрание. В решението си Общото събрание определя целта, размера и начина на събиране на вноските. Решението се взема с обикновено мнозинство от членовете на Сдружението.

(3) Членовете на Сдружението могат да му предоставят парични средства под формата на заем или недвижими имоти и индивидуално определени движими вещи под наем.

(4) Сдружението в лицето на Управителния съвет може да получава дарения от физически и юридически лица и да сключва договори за спонсорство.

Стопанска дейност

Чл. 17. (1) Сдружението може да извършва стопанска дейност, свързана с руския език, руската литература, история и култура в съответствие с основния си предмет на дейност:

  • консултантска;
  • издателска;
  • проектна;
  • всички други, незабранени от закона.

(2) Извършваната стопанска дейност се подчинява на условията и реда, определени от Търговския закон, Закона за счетоводството и данъчните закони.

(3) Изпълнението и контролът върху извършваната стопанска дейност се възлага на Управителния съвет на Сдружението.

Покриване на загуби

Чл. 18. При наличие на загуби според годишния счетоводен баланс Общото събрание може да вземе решение за тяхното покриване чрез допълнителни вноски от членовете на Сдружението. Решението се взема с квалифицирано мнозинство.

VІІ. УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ

Устройство

Чл. 19. (1) Сдружението е организация, включваща местни и други структури.

(2) Местните структури се формират с решение на Общото събрание на Сдружението, на териториален принцип при наличие на не по-малко от 5 члена.

(3) Всяка местна структура избира свой председател, който се утвърждава от Управителния съвет на Сдружението. Мандатът на председателя на структурата съвпада с мандата на УС.

(4) Председателят на местната структура ръководи и отговаря за работата на структурата, събира и предава членския внос на нейните членове.

Органи на Сдружението

Чл. 20. Органите на Сдружението са Общото събрание и Управителният съвет.

Състав на Общото събрание

Чл. 21. В Общото събрание участват всички членове на Сдружението. Членовете на Сдружението участват в Общото събрание лично или чрез представител.

Представителство

Чл. 22. (1) Членовете – юридически лица се представляват в Общото събрание от законните им представители или изрично упълномощено лице.

(2) Пълномощник на юридическо или физическо лице може да бъде само физическо лице.

(3) Пълномощните трябва да са издадени изрично за участие в Общото събрание на Сдружението, като могат да бъдат издадени за ограничен или неограничен брой заседания на ОС.

(4) Пълномощниците нямат право да преупълномощават с правата си трети лица.

(5) Пълномощниците могат да представляват само един член на Общото събрание.

Компетентност на Общото събрание

Чл. 23. Общото събрание (ОС):

1. изменя и допълва Устава на Сдружението;

2. приема други вътрешни актове;

3. преобразува и прекратява Сдружението;

4. приема и изключва членове;

5. избира и освобождава, включително и от отговорност Председателя и другите членовете на Управителния Съвет на Сдружението, определя възнагражденията им, в случай че има такива;

6. назначава и освобождава регистрирани одитори;

7. одобрява годишния финансов отчет;

8. назначава ликвидаторите при прекратяване на Сдружението, освен в случай на несъстоятелност;

9. разглежда жалби срещу решения на Управителния съвет за прекратяване на членство;

10. взема решение за откриване и закриване на местни структури;

11. взема решение за участие в други организации;

12. приема основните насоки и програми за дейността на Сдружението;

13. приема бюджета на Сдружението;

14. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос;

15. приема отчета за дейността на Управителния съвет;

16. отменя решения на Управителния съвет, когато противоречат на закона и Устава на Сдружението;

17. създава и прекратява дейността на временни и постоянни научни колективи и центрове, като избира и освобождава, включително и от отговорност, техните ръководители.

Провеждане на Общо събрание

Чл. 24. (1) Общото събрание се провежда най-малко веднъж годишно –  редовно Общо събрание.

(2) Общото събрание може да бъде свикано по всяко време от Управителния съвет – извънредно Общо събрание.

Свикване на Общото събрание

Чл. 25. (1) Общото събрание се свиква от Управителния съвет. То може да се свиква и по искане на една трета от членовете на Сдружението. Ако в последния случай УС в двуседмичен срок не публикува поканата на сайта на Сдружението, то се свиква от съда по седалището на Сдружението по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.

(2) Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на Общото събрание и по чия инициатива то се свиква.

(3) Поканата се обявява  чрез публикуването й на сайта на Сдружението и с електронни писма до ръководствата на местните и другите структури най-малко един месец преди определения за Общо събрание ден.

(4) Материалите могат да бъдат предоставени на членовете по електронен път.

Списък на присъстващите

Чл. 26. На заседанието на ОС се изготвя списък на присъстващите членове или техните представители. Членовете и представителите удостоверяват присъствието си с подпис и се легитимират. Списъкът се заверява от председателя и секретаря на ОС.

Кворум

Чл. 27. Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум събранието се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове или представители да се явят.

Право на глас

Чл. 28. (1) Всеки член или представител на колективните членове  има право на един глас. Едно лице може да представлява не повече от 1 член на     Общото събрание въз основа на писмено пълномощно. Преупълномощаване не се допуска.

(2) Представителите на асоциираните членове участват в работата на ОС без право на глас.

Конфликт на интереси

Чл. 29. Член или негов представител не може да участва в гласуването за:

1. предявяване на искове срещу него;

2. предприемане на действия или отказ от действия за осъществяване на отговорността му към сдружението.

3. при решаване на въпроси, отнасящи се до него, неговата съпруга или роднини по права линия – без ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен, или по сватовство – до втора степен включително.

Мнозинство

Чл. 30. (1) Решението на ОС се приема с мнозинство от присъстващите.

(2) За решенията по чл. 23, т. 1 и т. 3 се изисква мнозинство 2/3 от присъстващите.

Решения

Чл. 31. (1) Общото събрание не може да приема решения, засягащи въпроси, които не са били включени в поканата, освен когато всички членове присъстват или са представени на събранието и никой не възразява повдигнатите въпроси да бъдат обсъждани.

(2) Споровете за решенията на ОС могат да бъдат повдигани пред СГС от всеки член на Сдружението или на негов орган, или от прокурора в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.

Протокол

Чл. 32. (1) За заседанието на ОС се води протокол.

(2) Протоколът на ОС се подписва от председателя, секретаря (протоколчика) на събранието и от преброителите на гласовете. Към протоколите се прилага списък на присъстващите и документите, свързани със свикването на Общото събрание.

(3) Всеки член, присъствал на ОС, има право да изисква и да следи за точното записване на решенията в протокола.

Управителен съвет

Чл. 33. (1) Сдружението се управлява и представлява от Управителен съвет (УС).

(2) Председателят на УС и другите негови членове се избират от ОС за срок от 4 (четири) години.

(3) Управителният съвет е в състав от 5 (пет) до 15 (петнадесет) души, които са членове на Сдружението. В него по право влизат председателите на местните структури.

(4) Член на УС може да бъде и юридическо лице – член на Сдружението, като на заседанията на Съвета то се представлява от своя законен представител или изрично упълномощено физическо лице.

(5) УС избира измежду членовете си заместник-председател и секретар на Сдружението.

(6) Членовете на УС могат да бъдат преизбирани до два поредни мандата.

Чл. 34. Членовете на УС или физическите лица, които представляват юридически лица членове на Съвета, трябва да:

1. имат постоянно местоживеене в страната;

2. притежават подходяща професионална квалификация и опит;

3. не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Права и задължения на Управителния съвет

Чл. 35. (1) Членовете на УС имат еднакви права и задължения независимо от вътрешното разпределение на функциите между членовете и решенията, с които се предоставя право на управление на изпълнителните членове.

(2) Членовете на УС  са длъжни да изпълняват задълженията си в интерес на Сдружението и да пазят тайните на Сдружението и след като престанат да бъдат членове на съвета.

(3) Управителният съвет приема правила за работата си.

(4) Управителният съвет се събира на редовни заседания най-малко три пъти годишно, за да обсъди състоянието и развитието на Сдружението.

(5) Всеки член на Съвета може да поиска от председателя да свика заседание за обсъждане на отделни въпроси.

(6) Управителният съвет осигурява стопанисването и опазването на имуществото на Сдружението.

(7) Управителният съвет приема организационно-управленската структура, реда за назначаване и освобождаване на персонала, правилата за работната заплата и други вътрешни правила на Сдружението.

(8) Управителният съвет взема решения за придобиване, отчуждаване и обременяване на недвижими имоти и учредяване на вещни права върху тях, както и отдаването им под наем за срок над една година.

(9) Управителният съвет определя реда и организира извършването на дейността на Сдружението.

(10) Управителният съвет подготвя и внася в ОС отчет за дейността на Сдружението, както и проект за бюджет.

(11) Управителният съвет осигурява изпълнението на решенията на ОС.

(12) Управителният съвет обсъжда и решава всички други въпроси, освен тези, които са от компетентността на Общото събрание.

Кворум и мнозинство

Чл. 36. (1) Решения могат да се вземат, ако присъстват повече от половината от членовете на УС, лично или представлявани от друг член на съвета. Никой присъстващ член не може да представлява повече от един отсъстващ.

(2) Решенията се вземат с обикновено мнозинство, освен в случаите предвидени в чл. 35, ал. 8 – 9 от устава, които се вземат с мнозинство от всички членове.

(3) Управителният съвет може да взема решения и неприсъствено, ако всички членове са уведомени писмено за този начин на гласуване и никой не се е противопоставил. Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща участието му в обсъждането и вземането на решения. Гласуването на този член се удостоверява в протокола от председателстващия заседанието.

(4) Извън случаите, изрично посочени в този Устав, УС взема решение за предложение пред ОС относно:

1. съществена промяна на дейността на Сдружението;

2. съществени организационни промени;

3. дългосрочно сътрудничество от съществено значение за Сдружението или прекратяване на такова сътрудничество;

4. вземането на решение за създаване и закриване на местни стуктури.

Чл. 37. Управителният съвет е длъжен периодично да изготвя предвидената в Закона за счетоводството отчетна информация за дейността на сдружението при спазване на принципите за откритост, достоверност и своевременност.

Отговорност на членовете на Управителния съвет

Чл. 38. (1) Членовете на УС носят солидарна отговорност за свои действия, с които увреждат интересите на Сдружението.

(2) Всеки от членовете на Съвета може да бъде освободен от отговорност с решение на ОС, ако се установи, че няма вина за настъпилите вреди.

Председател на УС

Чл. 39. (1) Председателят на УС (по-нататък за краткост „Председател“) се избира от ОС на Сдружението за срок от 4 години за не повече от 2 мандата.

(2) Председателят на УС има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с дейността на Сдружението, да го представлява и да упълномощава други лица за извършване на определени действия. Председателят няма право да отчуждава и да обременява с тежести недвижими имоти на Сдружението, освен ако е упълномощен изрично за това от УС.

(3) Председателят:

1. организира изпълнението на решенията на УС;

2. организира дейността на Сдружението, осъществява оперативното му ръководство, осигурява стопанисването и опазването на неговото имущество;

3. сключва трудовите договори със служителите на Сдружението, освен с тези, които се назначават от УС;

4. представлява Сдружението и изпълнява функциите, които са му възложени от УС.

5. докладва незабавно на УС за съществени обстоятелства, касаещи дейността на Сдружението.

Заместник-председател и секретар на УС

Чл. 40. (1) Заместник-председателят:

  1. изпълнява функциите на Председателя на УС в случай на негово отсъствие или невъзможност да упражнява пълномощията си;
  2. изпълнява възложените му от Председателя и от УС задачи, свързани с оперативната дейност на Сдружението.

(2) Секретарят отговоря за документацията на Сдружението и организирането на мероприятията на Сдружението, следи за своевременното събиране и превеждане на членския внос.

Възнаграждение на членовете на Управителния съвет

Чл. 41. Членовете на УС, в случай на прието от ОС решение за това, имат право на годишно възнаграждение, чийто размер се определя от ОС на членовете на Сдружението.

Печатен орган

Чл. 42.  (1) Печатен орган на Сдружението е списание “Болгарская русистика”, което излиза в идентичен книжен и/или електронен формат.

(2) Главният редактор на списанието се избира от ОС с обикновено мнозинство за срок от четири години.

(3) Редколегията на списанието в състав най-малко от пет души се утвърждава от УС по предложение на Главния редактор. Членове на редколегията могат да бъдат както членове на Сдружението, така и други лица.

VІІІ. ГОДИШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ

Документи по годишното приключване

Чл. 43. Ежегодно до края на месец март УС съставя за изтеклата календарна година годишен финансов отчет и доклад за дейността и ги представя на независими одитори в предвидените от закона случаи.

Съдържание на отчета за дейността

Чл. 44. Годишният доклад за дейността и финансовият отчет на Сдружението следва да се заявят за обявяване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията, до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят.

Назначаване на независими одитори

Чл.45. (1) В случаите, когато законът изисква осъществяването на задължителен независим одит, регистрираните одитори се определят от ОС.

(2) Когато ОС не е избрало регистриран одитор до изтичане на календарната година, той се назначава от УС.

Приемане на годишното приключване

Чл. 46. Годишният финансов отчет, отчетът за дейността и докладът на регистрирания одитор се приемат от УС, след което се внасят за разискване на свиканото за целта редовно ОС.

Задължителна отчетна информация

Чл. 47. Съгласно разпоредбите Закона за счетоводството, Сдружението ще изготвя отчетна информация при спазване на принципите за откритост, достоверност и своевременност.

Дивиденти

Чл. 48. Сдружението не разпределя печалба.

Книги на Сдружението

Чл.49. (1) На заседанията на ОС и на УС се води протокол, в който се отразяват станалите разисквания, направените предложения и заявления и взетите решения. Протоколите се удостоверяват с подписите на председателя и на протоколчика и се подвързват в специални книги.

(2) Сдружението води книга на членовете си, в която се записват имената и адресите на всички членове, професията и местоработата им, както и юридически лица – наименованието, седалището и адреса на управление, ЕИК.

ІХ. ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ

Основания за прекратяване

Чл. 50. Сдружението се прекратява:

1. с изтичането на срока, за който е учредено;

2. с решение на върховния си орган;

3. с решение на окръжния съд по седалището му, когато:

а) не е учредено по законния ред;

б) извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави;

в) е включено в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или има данни, че осъществява дейност за подпомагане на тероризма;

г) е обявено в несъстоятелност.

Х. ЛИКВИДАЦИЯ

Чл.51. (1) При прекратяване на Сдружението се извършва ликвидация. Ликвидацията се извършва от УС или от определено от него лице.

(2) Когато ликвидатор не е определен съобразно решението на ОС, той се определя от съда.

(3) Относно неплатежоспособността, съответно несъстоятелността, реда за ликвидация и правомощията на ликвидатора се прилагат съответно разпоредбите на ТЗ. Решението за прекратяване, както и подлежащите на вписване обстоятелства относно неплатежоспособността, съответно несъстоятелността и производството по ликвидация, се вписват, съответно актовете се обявяват в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.

Чл.52. (1) Ликвидаторът е длъжен по възможност да удовлетвори кредиторите на Сдружението от наличните парични средства, а ако това е невъзможно – чрез осребряване първо на движимото, а след това на недвижимото имущество на сдружението.

(2) Имущество не може да се прехвърля по какъвто и да е начин на:

1. учредителите и настоящите и бившите членове;

2. лицата, били в състава на органите му и служителите му;

3. ликвидаторите освен дължимото възнаграждение;

4. съпрузите на лицата по т. 1 – 3;

5. роднините на лицата по т. 1 – 3 по права линия – без ограничение, по съребрена линия – до четвърта степен, или по сватовство – до втора степен включително;

6. юридическите лица, в които лицата по т. 1 – 5 са управители или могат да наложат или възпрепятстват вземането на решения.

Имущество след ликвидацията

Чл. 53. (1) Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите, се предоставя по решение на съда на юридическо лице с нестопанска цел, определено за извършване на общественополезна дейност със същата или близка стопанска цел.

(2) Ако имуществото не бъде предоставено по реда на ал. 1, то се предава на общината, в която е седалището на прекратеното сдружение. Общината е длъжна да предоставя имуществото за извършване на възможно най-близка до целите на прекратеното Сдружение.

ХІ. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 54. Промени в настоящия Устав могат да бъдат извършвани по реда, предвиден в него и в ЗЮЛНЦ.

Чл. 55. Относно тълкуването или прилагането на разпоредбите на настоящия устав се прилагат разпоредбите на общото българско гражданско законодателство и разпоредбите на ЗЮЛНЦ.

Чл. 56. До изтичане на мандата на сега действащия УС същият продължава да работи по новоприетия устав без промени в състава си.

Настоящият устав е приет на Общо събрание на сдружение „Дружество на русистите в България“, проведено на 16 юни 2018 г. и е подписан от присъствалите на събранието.