Руският език в Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ в гр. Пловдив (синхронен аспект)

Дълга и богата е историята на пловдивската русистика. Много наши представители са успели със своята дейност да повишат интереса към изучаването на руския език и са възпитали учениците си в любов към руската култура. Ние, техните наследници, трябва грижовно да пазим тази традиция и да я предаваме на бъдещите поколения.

Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ заема централно място в пловдивската русистика. Безспорно най-голям е приносът на дългогодишната директорка г-жа Соня Киркова, под чието ръководство работят редица изтъкнати пловдивски русисти, които заедно със своите ученици постигат огромни резултати и получават множество награди на различни форуми и състезания. Настоящият директор на гимназията – г-н Емил Начев – продължава да подкрепя нови прояви, свързани с руския език, и създава условия за формирането на интерес към руската култура.

В момента в гимназията работят четирима преподаватели по руски език: Любка Марчева, Невена Табакова, Патрисия Паскова и Илия Солтиров. Те смятат, че учителят трябва постоянно да учи нови неща и да се развива, да предава тази целеустременост на своите ученици. Именно поради тази причина русистите в ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ постоянно повишават своята квалификация, участват в различни научни форуми и състезания, получават множество награди и признания, пишат научни статии и книги.

Г-жа Любка Марчева съчетава опита и мъдростта, енергичността и креативността. Нейни ученици печелят редовно различни състезания и показват високи резултати на държавните зрелостни изпити по руски език. През настоящата година трима ученици на Любка Марчева достигнаха до Националния кръг на олимпиадата по руски език. Те получиха отлични оценки, а ученичката Валерия Пейкова бе обявена за лауреат на олимпиадата.

Г-жа Невена Табакова също може да се гордее с огромните успехи на своите ученици при участието в Националната олимпиада по руски език. Голям е приносът на г-жа Табакова в създаването на учебни материали по руски език. Тя е автор на сборника „Ни пуха, ни пера“, който съдържа интересни комуникативни задачи и е предназначен за изучаващите руски език извън езикова среда. Г-жа Невена Табакова е най-яркият пример за това, че обучението на учителя трябва да върви паралелно с обучението на учениците. Тя редовно участва в различни педагогически форуми, има публикации в научни издания и постоянно работи върху повишаването на своята квалификация.

Г-жа Патрисия Паскова генерира поток от идеи, водещи до новаторство. През миналата учебна година тя проведе открит урок на тема Образованието през 21-ата година на 21. век. В събитието участваха учениците от VIII клас и техните родители. Г-жа Патрисия Паскова демонстрира интересно виждане за това – как точните и хуманитарните науки могат да се изучават заедно. По същество това е внедряване на холистичния подход в образованието, който е надежден, тъй като използва методологичния инструментариум на няколко научни направления.

Г-н Илия Солтиров защити през 2015 г. докторска дисертация на тема Непарадигматични отношения в руската морфологична система. Редовно участва с доклади в национални и международни научни форуми. Има десетки публикации в специализирани издания. През 2021 г. Илия Солтиров стана победител в Международната олимпиада по руски език в раздел „Млади учени“. Проявата бе организирана от Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“ в Москва. Във финалния етап на надпреварата Илия Солтиров се състезаваше с още 13 участници от различни страни. Той представи видеопрезентация, която бе посветена на неговите научни интереси. През 2019 г. ученичка на г-н Солтиров зае първо място в Международната олимпиада по руски език. Проявата бе организирана от Санктпетербургския държавен университет съвместно с Министерството на просветата на Руската федерация. Учениците на г-н Солтиров всяка година участват и в Международния конкурс „Заедно в XXI век“ и биват отличавани с различни награди.

Какво обединява тези преподаватели? Всичките те са възпитаници на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който безспорно се утвърждава като център на пловдивската русистика. ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПУ „Паисий Хилендарски“ осъществяват ползотворно сътрудничество и организират множество съвместни прояви и ярък пример за това е състезанието за зрелостници „Я знаток русского языка“, което има дълбоки традиции и се организира от Пловдивския университет. Отличниците имат възможност веднага да се запишат в желаната от тях специалност във Филологическия факултет на Университета.

В момента в Хуманитарната гимназия около 130 ученици изучават интензивно руски език. Поне още толкова ученици от гимназията се занимават с езика на Пушкин в една или друга степен. В процеса на обучение техният интерес към руската култура и руското историческо наследство постоянно нараства, което потвърждава тезата, че учителите по руски език в най-старата българска гимназия са амбициозни, целеустремени и креативни. Всъщност същото важи и за учениците на гимназията. Те са мотивирани да покажат своите знания, поради което всяка година участват в различни форуми, олимпиади и състезания, като:

1. Ежегоден международен фестивал на руския език;

2. Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“;

3. Международни онлайн олимпиади;

4. Национално състезание „Я знаток русского языка“;

5. Национална олимпиада по руски език;

6. Национални конкурси за написване на есе на руски език по зададена тема.

Създадената традиция на изучаване на руския език в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ни задължава да предадем нататък любовта към руската култура и да затвърдим приемствеността.

Д-р Илия Солтиров